21. juni.
Rotaryåret 2016 – 2017 ble avsluttet med medlemsopptak og presidentskifte, etterfulgt av en grillfest på tradisjonelt vis.
Vi takker for i år, og ønsker alle velkommen tilbake til et nytt Rotary-år i begynnelsen av august.
Nytt medlem Arne Evensen ble tatt opp i klubben under grillaften
Presidentskifte hvor Ole Bjerke tar over etter Bodil Hagen Sægrov
14. juni
Poteten kom til Norge på slutten av 1700-tallet, og fra cirka 1820 begynte man å utnytte stivelsen i den til å produsere sprit.
På Gjøvik ligger det eneste brenneriet med tilvirkning og dobbeltrensing (rektifisering) av sprit i Norge. Der produseres det sprit i verdensklasse; fullstendig fri for alskens uhumskheter, og med en renhetsgrad på 96,1 %.
Det to andre brenneriene i landet produserer råsprit, og det er Sundnes og Strand brennerier.
Den som vil lære mer om historien, oppfordres til å besøke museet på Atlungstad.
Den som fortale oss dette var kveldens foredragsholder Lars-Roar Holte fra HOFF SA.
Spriten på Gjøvik produseres av en råvare som består av frasorterte poteter og stivelse fra annen produksjon, også kalt avrens. Selv om råvaren er billig, støttes produksjonen statlig ved at det innvilges såkalt prisnedskrivning (PNS), for å kunne stå imot konkurransen fra utenlands sprit, produsert blant annet fra sukkerroer. Det diskuteres p.t på Stortinget om støtten skal fjernes, noe som vil medføre at produksjonen av sprit i Norge vil tape i konkurransen, og dermed bli nedlagt.
I tillegg til at man da vil sitte igjen med et miljøproblem, synes det å være lite fornuftig med tanke på at man her har en grønn produksjon med korte transportveier.
Vårt håp er derfor at Lars-Roar og hans medarbeidere fortsatt vil ha mange år foran seg på Gjøvik.
3-minutter var ved Ole Bjerke, som på humoristisk vis tok for seg hvor forskjellig hjernene til kvinner og menn er konstruert. Mennene har hjernen fylt av bokser, der den mest brukte er fullstendig tom, mens kvinnene har en klase med ledninger der signalgangen ingen ende har.
7. juni.
Kaffemøte med tema. Av saker som ble tatt opp var flytting til annet møtelokale, og vårt bidrag i et stort internasjonalt prosjekt med formål å redusere selvmordshyppigheten i Litauen.
3-minutter var ved Per Straumsheim, som tok for seg hvilken innvirkning testosteronet virker på kroppen vår og aldringen av den, og hvilke symptomer som kan indikere at vi kan ha et for lavt nivå.
31. mai.
En av vår egen klubbs medlem Iver Jensen, informerte om nytt fra Universitetet. NTNU
3-minutter var ved Thor Åge Bergan.
24. mai
Onsdag kveld var det bedriftsbesøk på Mustad Autoline, der vi ble møtt av den alltid like energiske Anders Frisinger. Han la for dagen en omfattende kunnskap om bedriften og produktene, og imponerte oss med en kunnskap om fiske og fiskeri som vi ikke kunne forvente å finne i innlands Norge.
Mustad Autoline har slitt med dårlig inntjening lenge, men etter blant annet å ha lagt om produksjonen til å lage de fleste komponentene selv, tjener de nå gode penger. De er markedsleder på autoline fiskeutstyr, og satser stort på utvikling og kundeoppfølging for å befeste og videreutvikle sin posisjon i markedet.
Autoline følger Mustad-filosofien med å ikke patentere (les: offentliggjøre) framstillingsmåtene de har utviklet, men holder dem mest mulig skjult for omverdenen. Det har blant annet som konsekvens at bedriften ikke gir potensielt risikable besøkende adgang til bedriften, så vi var av de heldige som både fikk se og høre om hva som foregår innenfor veggene i Mustad Næringspark..
10. mai
Klubbkvelden
var viet til et ego-foredrag av Petter Børde. Familienavnet har sitt
opphav i Gausdal, og familien har bedrevet handelsvirksomhet i fem
generasjoner. Alt i alt mellom 140 og 150 år.
Petter
ble født under krigen, i 1943. Som 14-åring fikk han en alvorlig
infeksjon i hoften etter en sykkelulykke, noe som førte til varige
skader, og som har preget ham hele hans liv.
Hans
bror gikk det verre med. Han døde fire år senere, etter å ha vært lam i
to år etter en stupeulykke, noe som gikk sterkt inn på familien
Petter
tok utdannelse på Vinstra Landsgymnas, og i 1965 bar det over til
Amerika. Der var han trainee hos Bloomdale i New York city, og bodde i
Brooklyn i vel ett år.
Sommeren
1966 ble han bedt om å kjøre flyttelass for ei eldre dame i en Chrysler
Imperial tvers over hele USA, helt til LA. Det gjorde han, og vel
framme mønstret han på en båt som gikk til Østen, men på turen fikk han
beskjed av familien om å komme seg hjem til jul.
Forretningene
gikk litt opp og ned med nær konkurs i 1991, men i 1997 tok han over
familiefirmaet Haugom som han så drev i mange år. Forretningen er
avviklet og bygningen der butikken ble drevet er nå revet, og med det er
en enda en liten del av Gjøvik blitt historie.
Petter
har alltid vært optimist, og en betydelig initiativtaker til mye og
mangt av det som har skjedd i Gjøvik. Hovdebakken i 1982, som har avlet
ikke mindre enn tre World-Cup alpinister, Tennishallen og Skibladner kan
nevnes. Spesielt imponerende er engasjementet når man ser på
sykdomshistorien hans, som har ført til at han har tilbrakt mye tid på
Sophies Minde. Etter å ha skiftet hofte fire ganger, hovedpulsåre til
hodet, og gjennomgått over 40 operasjoner totalt, er han fortsatt med og
preger Gjøvik, noe vi håper han vil fortsette å gjøre i mange år
framover.
3-minutter
var ved Einar Berg. Han tok for seg et alvorlig tema, nemlig aldring og
blærekreft, og ikke minst viktigheten av å søke lege tidlig når
symptomene melder seg.
3. mai
Den 3. mai holdt klubbens medlemmer dugnad på Eiktunet, der det ble raket løv, malt hus og ryddet kvist.
Bilder fra dugnaden kan ses under menyen Prosjekter.
26. april
De fleste kjenner til Industrien på Raufoss, men uansett om man kjenner miljøet godt eller ikke er det alltid interessant å høre noen fortelle fra dette industrieventyret. Svein Terje Strandlie, ektefødt raufossing og med lang erfaring fra forskjellige virksomheter i fabrikken, besøkte oss for å fortelle gammelt og nytt fra Industriparken.
Han tok for seg utviklingen fra begynnelsen og fram til i dag, og hvordan nye forretningsområder vokste fram med basis i kompetanse fra forsvarsindustrien. Utviklingen har vært preget av steier-evne og langsiktige satsninger, ofte med 30 - 40 års perspektiv.
I et globalt marked er det svært viktig å kunne øke produksjonen og fortjenesten per ansatt, men også for å kunne erstatte den minkende oljeindustrien. De beste industribedriftene skaper verdier for fire millioner per hode og år, mens oljearbeiderne skaper tjue. Det må altså fem industriarbeidsplasser til for å erstatte verdiskapningen til en oljearbeider. En utfordring for hele det norske samfunnet, men som ikke blir gitt tilstrekkelig oppmerksomhet.
Svein Terje er leder av Sintef Raufoss Manufacturing, og med Raufoss som det nasjonale senter for vareproduserende industri, er oppgaven å være industriens Top Athlete Centre.
I tillegg til at teknologien utvikles, må det iverksettes tiltak for å kunne teste ut og industrialisere ny teknologi før den settes ut i produksjon. Også på dette området må Raufoss-industrien omstille seg, da det ikke lengre finnes noen som vil satse i et 20 - 40 års perspektiv.
3-minutter var ved Harald Bakke. Han tok for seg korrupsjon som en begrensende faktor for utviklingen i retning av fred og demokrati.
19. april
Møtet den 19. april var et kaffemøte, der interne temaer ble behandlet.
3-minutter var ved Jørn Wroldsen, som tok for seg det høyaktuelle fenomenet Fake News.
Opprinnelsen ligger riktignok et halvt tusen år tilbake, men har fått ny aktualitet etter presidentskiftet i USA.
5. april
Mette Goul Thomsen fra Bioforsk Øst Apelsvoll (NIBIO), fortalte oss om Økologisk Mat og Matproduksjon.
Prinsippene for økologisk matvareproduksjon er helse, økologi, rettferdighet og varsomhet, og siden det ved økologisk dyrking ikke er tillatt å bruke sprøytemidler, er det viktig å alternere vekstene mellom forskjellige arealer for å begrense eller unngå sykdommer. Pløying er også et viktig virkemiddel.
Det er seks foregangsfylker for økologisk matproduksjon i Norge, hvorav Oppland er ett av dem, med korn som satsingsområde. Litt under 5% av det samlede norske jordbruksarealet brukes til økologisk dyrkning, mens 1,8% av matvarene er økologisk dyrket. Når en så tenker på at 60% av maten er importert er andelen norskprodusert økologisk mat svært liten, men den er økende.
Et næringsmiddel som kan være med å gi økologisk produksjon økt oppmerksomhet, er at flere små bryggerier nå lanserer norskproduserte eksotiske øl, basert på økologisk dyrket korn og humle.
3-minutter var ved Randi Asbjørnsen, med temaet Rotarys ånd, og hun oppfordret alle til å delta i frivillig og sosialt arbeid.
22. mars
Kveldens planlagte 3-minutter gikk ut, og ble erstattet av et innlegg fra Aiman Shaqura, som promoterte et viktig arrangement som skal foregå på Gjøvik den 5. april. Arrangementet har tittelen Give a Job, og regnes som den viktigste hendelsen for inkludering av flyktninger i arbeidslivet i år. Cirka femti bedrifter og flere kjente foredragsholdere vil delta.
Tonga Travel er et reisebyrå som startet opp på Gjøvik (Tongjordet) i 2016. Satsningsområdet er å tilby reiser til Frankrike og Italia med god personlig oppfølging, og gjerne en overraskelse underveis.
Sebastien Blanc og Leif Anders Wentzel er initiativtagerne, og på klubbkvelden fortalte de om hvordan ideen og lysten utviklet seg over tid, inntil de i fjor startet opp med to turer. Begge ble vellykkede, noe har ført til at flere som var med i fjor har meldt seg på igjen i år.
Antall deltakere på en reise bør være cirka 20 til 40, og antallet turer som tilbys vil være noe begrenset. Tonga Travel er en virksomhet som de to ønsker å drive på si av annen virksomhet, og fortrinnsvis da på vår/forsommer og høst.
Neste tur går til Frankrike i begynnelsen av juni, med Sebastien som reiseleder.
18. mars.
I anledning av at vi hadde gjenbesøk fra Anyksciai Rotaryklubb, var årets Torskeaften flyttet fra onsdag til lørdag.
De besøkende fikk informasjon om skreien og dens vandring, og hvorfor den utmerker seg med fast kjøtt og god smak, og deretter fikk vi servert skrei, rogn og lever av beste kvalitet.
Senere på kvelden ble tre nye medlemmer høytidelig tatt opp i Gjøvik Rotaryklubb,
og kvelden ble kronet med tildeling av utmerkelsen Paul Harris Fellowship til Ole Ragnar Enger.
Et mer utførlig inntrykk fra besøket fra Anyksciai Rotaryklubb får du under menyen Friendship Club
8. mars
Geir Sivertzen fortalte og viste bilder fra sin reise i Kina. Geir er for tiden sin egen arbeidsgiver, og var der borte primært for å pleie forretningene. Han jobber blant annet med å utvikle en egen kolleksjon av brilleinnfatninger, og fortalte oss om opplevelsene han hadde hatt der borte. Geir har ved sine tidligere reiser lært ett og annet på kinesisk, men denne gang leide han en personlig assistent den tiden han var der. Det hadde han god nytte av, for det er sannelig ikke lett å orientere seg i et samfunn med begrensede språkkunnskaper og all offentlig informasjon på kinesisk.
3-minutter var ved Knut, som refererte fra ei bok ved navnet Dei likar ikkje grovisar i Rotary. Boka ble sendt på rundgang, og i den var det mange fornøyelige bilder og tekster å se.
1. mars
Kommunalsjefen for samfunnsutvikling i Gjøvik Kommune, Per Anthony Rognerud, var invitert til klubben for å snakke om Næringsutvikling på Gjøvik.
Kommunen har som mål å legge godt til rette for næringsutvikling, noe som stimuleres ved:
- det å ha byggeklare tomter til næring og boliger tilgjengelig
- en positiv utvikling og vekst av byen
- grønn næringsutvikling
- generell attraktivitet
Kommunen har mange næringsområder å tilby, som Skjerven Næringspark, Damstedet, Bjugstad osv., og det samarbeides godt med næringslivet for å bygge tillit og et godt omdømme.
Rognerud
hadde mange presentasjoner og mye å fortelle, og det kan være vanskelig
å få med alt i et referat. Den som dermed vil lese mer om hva Rognerud
og hans kolleger arbeider med, bes om å gjøre det på kommunens
nettsider: https://www.gjovik.kommune.no/
Georg Jenssen informerte om det planlagte besøket fra Anyksciai Rotaryklubb, der åtte gjester vil få oppleve litt av det lokale vinternorge. Det meste er på plass. Bare et par små detaljer gjenstår.
3-minutter var ved Geir Sivertzen, som nylig hadde vært på tur i Kina. Han var spesielt imponert over den rimelige og gode offentlige kommunikasjonen, men også over det teknologiske nivået. Sykkel-leie og betaling kunne f. eks. gjøres ved å skanne en QR-kode med telefonen. Enkelt og effektivt!
22. februar
Klubben besøkte den nybygde Gjøvik Barnehage.
15. februar
Hunton er en av Gjøviks mest kjente og tradisjonsrike bedrifter, og som startet sin virksomhet i 1889.
Administrerende direktør Arne Jebsen besøkte oss på denne klubbkvelden, og han kunne ha fortalt oss mye fra bedriftens historie, men som naturlig kan være var Jebsen mest opptatt av dagens marked og bedriftens videre utvikling.
Hunton er blant de ledende produsentene av porøse plater i Europa. Markedet har endret seg i senere tid fra å være produktorient
ert til å bli systemorientert, med vekt på gode totalløsninger. Bedriften benytter råvarer som inngår i det naturlige kretsløpet, og all skog som Hunton foredler kommer fra skog der det er etablert gjenplantnings-programmer.
Uten gode produkter kan bedriften ikke overleve. Hunton setter kunden og kundens behov i fokus, og setter for tiden inn fem årsverk på forskning og utvikling, noe som er et betydelig antall sett i forhold til antall ansatte totalt.
Bedriften har nå totalt cirka 140 ansatte, 310 millioner i omsetning, og god lønnsomhet.
En ny fabrikk skal bygges i Skjerven Næringspark, med oppstart i 2018. Fabrikken vil komme i tillegg til dagens fabrikk, som altså vil fortsette i full drift.
De nye fabrikkbygningene skal naturlig nok bygges i tre, og vil i henhold til plantallene gi arbeid til femti ansatte. Produksjonen er planlagt å gå på 6-skift, altså helkontinuerlig, og med en omsetning per år på omkring 250 millioner kroner. Det vil vær med på å gi Hunton gode forutsetninger for framtida.
3-minutteren var ved O.A. Solberg, som på humoristisk vis tok for seg hvor vanskelig det kan være å planlegge selskaper i dag, ettersom man må ta så hensyn til cøliaki, vegetarianere og veganer, muslimer, laktoseintoleranse, allergier osv., at det til slutt blir nærmest umulig å finne på noe å servere.
8. Februar
Møtet den 8. februar var et kaffemøte i henhold til møteplanen.
På møtet ble flere saker informert om og tatt opp til diskusjon, men det vil ikke være naturlig å referere fra dette på nettsidene.
3-minutter var ved Tor Odd. Han tok for seg telefonens utvikling fra oppfinnelsen og fram til i dag, der det særlig de siste tiårene har vært en rivende utvikling. Mobiltelefonen kom på markedet for femti år siden, men det mange kanskje ikke tenker over, er at det bare er ti år siden I-Phone ble lansert!
4. januar 2017.
Det nye året startet med kaffemøte, og siden det ikke var fastsatt noe spesielt program, ble det åpnet for innlegg og diskusjoner. I tillegg ble det informert om og diverse kommende aktiviteter, som blant annet Ryla, som går av stabelen i månedsskiftet mars/april, og gjenvisitten fra Anyksciai fra 16. til 19. mars.
Klubbmedlemmene oppfordres til å komme med forslag til deltakere på Ryla, Rotarys ledelsesprogram for ungdom.
3-minutter var ved Ståle Opdal, som oppdaterte oss på de nye reglene for refusjon av kostnader til fysioterapi o.l.
21. desember
På det siste møtet før jul kunne vi kose oss med litt ekstra til kaffen. Ragnar hadde smurt nystekte lefser med sylte og gudbrandsdalsost, og Lise T. stilte opp med kransekake.
Programmet var også preget av jul, idet Morten Samuelsen holdt et juleforedrag i egen regi. Vi ble forsiktig utfordret på tro og tradisjoner, noe som førte til ettertanker og refleksjoner blant medlemmene etter foredraget.
3-minutter var ved Finn Rønning. Hans innlegg var også relatert til samme tema, idet han snakket om at statskirken opphører med virkning fra 1.1.2017.
14. desember
Den relativt nytilsatte regiondirektøren for NHO Innlandet, Åge Skinstad, holdt kveldens foredrag. Han ga oss mange interessante historier og vinklinger på næringsliv og politikk, og som naturlig kan være fikk vi også høre litt fra hans tidligere virke som sportssjef i Norges Skiforbund og med kommentarer til den senere tids negative hendelser.
NHO Innlandet har mer enn 30.000 medlemmer, fordelt på 2.067 bedrifter. De aller fleste små. Mat og drikke, reiseliv og handel er de største næringsområdene i vår region. Viktig for utvikling og vekst er raskere kommunikasjon, men også en omstilling til færre regioner og kommuner, for derigjennom å få til forenklinger i saksbehandling og byråkrati.
Skinstad kom flere ganger innom viktigheten av endringsvilje, og at den ikke bare blir uttrykt verbalt og skriftlig, med at det også blir fattet beslutninger som medfører at endringene blir gjennomført i praksis.
3-minutter var ved Kristian Braastad. Skog er en ressurs som ved riktig bruk vil bidra til det grønne skiftet. Enkelte hevder det motsatte, og Kristian tok et oppgjør med dem som mener at vern og ikke-bruk av skogen er det som gir størst positivt bidrag.
7. desember
Den årlige Bok- og Rakfiskfesten gikk av stabelen dette første desembermøtet.
Unni Blekastad fra Norli stilte velvillig opp som alltid, og ga oss nyttige omtaler og tips om årets bøker.
Maten som kjøkkenet på Hovdetun stod for var som alltid utmerket, og det ble en hyggelig kveld med allsang, fortellinger og utlodning av julepresanger.
30. november
Kaffemøte med tema.
Det har lenge vært et ønske om å bringe mer Rotary-stoff inn på klubbkveldene. Det hadde Ragnar Enger forberedt denne gangen. Han gikk igjennom hvor mye penger Rotary disponerer på de forskjellige nivåene og hva de brukes til. Det var en nyttig gjennomgang som bidrar til å øke bevisstheten om Rotarys arbeid.
3-minutter en var ved Bjarne Palm, som reflekterte over flyktningsituasjonen og hvilke konsekvenser den globale oppvarmingen kan få. Hans ønske er at vi skal bli husket som den generasjonen som gjorde noe for å stoppe den negative utviklingen og konsekvensene av den.
23. november
Mustad er et av de eldste og mest kjente industriselskapene i Norge, kanskje mye på grunn av at Mustad har vært produsent av mange av de dagligdagse produktene som vi alle har gjort oss bruk av. Fiskekroker, hesteskosøm, spiker, skruer, binders, tegnestifter, støpejernsovner, nåler, margarin og matoljer for å nevne noe.
Vert for kvelden var Per Olav Olsen. Han viste oss rundt i Bedriftsmuseet, som er beliggende i en av de gamle bygningene midt inne i Mustad Næringspark, mens han tok oss igjennom Mustads historie fra den spede begynnelse til et internasjonalt konsern.
Som naturlig kan være hadde mange av de frammøtte familiære relasjoner til flere av dem som har eid og ledet Mustad opp gjennom årene, så det var flere som hadde historier å fortelle i tillegg til dem som Per Olav fortalte oss.
16. november
Den 3. til 6. november reiste tre av våre medlemmer til Litauen og Anyksciai for et nytt besøk hos vår vennskapsklubb. Formålet med turen var å knytte nærmere bånd mellom de to klubbene, og å følge opp de prosjektene vi har løpende sammen med klubben der borte.
Deltakerne refererte fra gjenvisitten på klubbmøtet. Bilder og referat vil bli lagt ut på hjemmesiden til klubben vår.
3-minutter var ved Kjell Rudlang. Han fortalte om UNRWA United Nations Relief and Works Agency, som hjelper og beskytter cirka fem millioner palestinske flyktninger.
9. november
Gjøvik Rotaryklubb hadde gleden av å besøke Gjøvik gård onsdag den 9. november. Vi fikk møte opp til omvisning i våningshuset, et hus i bindingsverk inspirert av mellomeuropeiske byggetradisjoner.
Edvald Fredholm, formidler og registrar ved Mjøsmuseet tok oss imot, og han kunne fortelle oss mangt og mye av historie og historier knyttet til gården, både fra arbeid og fra fest.
Edvald har en fortellerevne av de sjeldne. Med innlevelse, på dialekt, med humor og tidvis med en for 1800-tallet tidstypisk artikulering og stil, fortalte han oss mange fornøyelige historier fra tiden da Kauffeldt og Mjøen regjerte på gården.
2. november
Kaffemøte med tema Facebook.
Facebook kan være et velegnet medium for å spre informasjon om klubben. Nils Terje tok oss igjennom utbredelse og bruk av Facebook, og også andre medier som Twitter, Snapchat, Google+ osv.
Etter informasjonen ble det diskutert fordeler og ulemper ved å ha en Facebook-profil for klubben. Det var enighet om at en Facebook-profil ikke måtte erstatte nettsiden og det systemet vi i dag har for informasjon og innkalling til møter.
For å kunne ha en velfungerende side må det dessuten utarbeides enkelte regler for hva medlemmene kan legge ut på nettet, og det må være noen som får ansvaret for å administrere siden og som kan sørge for at den framstår etisk forsvarlig.
3-minutter var ved Inge, som fortalte om sin interesse for gammel bygningsarv og Anders Sandvig.
26. oktober
Møtet ble holdt av guvernør Gunnar Kvalsund. Han gikk igjennom mottoet for dette året; Rotary Serving Humanity, og hvo
rdan slagordet skal gi fokus til Rotarys arbeid.
Formålet med Rotary og hva Rotary skal stå for, forklarte han på en lett forståelig måte som ingen andre har gjort før ham. En flott representant for et stort distrikt som omfatter både kyst og land.
3-minutter var ved Bjørn Overn, som refererte fra en ironisk og humoristisk ordveksling i Dagens Næringsliv, relatert til sjøfart og Gjøviks betydning for skipsfarten.
19. oktober
Overlege Olve Skjetne var kveldens foredragsholder. Han forklarte oss hvordan hjertet og dets energiforsyning fungerer i kroppen, og hva det er som skjer når hjertelidelser oppstår.
Koronarsykdommer er en felles betegnelse på lidelser som er forårsaket av blokkeringer eller innsnevringer i hjertets kransårer, også kalt koronararteriene. Hjerteinfarkt og angina står for de aller fleste tilfellene av koronarsykdom, og koronarsykdom er hovedårsaken til dødsfall både i Norge og i verden for øvrig.
Hva det er som skjer i arteriene og som leder til hjerteinfarkt eller anginaanfall ble godt forklart ved hjelp av illustrasjoner, og i tillegg fortalte overlegen oss hvilke faktorer som er hovedårsakene til slike sykdomstilfeller, og hvordan vi kan påvirke dem for å redusere faren for selv å bli utsatt for slik sykdom.
3-minutter var ved Laila. Hun snakket om vårt engasjement for Frelsesarmeens julegryte, og om å videreføre innsatsen også dette året. Frelsesarmeen har for øvrig gått til anskaffelse av en varmforet lue med emblem, for de som måtte fryse på ørene!
17. august
Den andre klubbkvelden i dette Rotary-året ble holdt i regi av vår nye president Bodil.
Bodil presenterte for oss de overordnede målene hun hadde satt seg for klubben, og hun ba alle om å bidra til å:
Målsetningene for komiteene:
Medlemsutviklings- og rekrutteringskomiteen
Kameratskapskomiteen
Programkomiteen
IT opplæring PR og kommunikasjons-komiteen
Samfunnskomiteen
Rotary Foundation-komiteen
Distriktsprogram-komiteen
3-års plan.
Distriktet har utarbeidet en strategisk plan for årene 2016-19, og Bodil ønsker at klubben også skal utarbeide og ta bruk sin egen 3-års plan.
En strategisk plan er et verktøy som kan få hjulet til å gli mer smidig rundt. Det gir kontinuitet, og et nytt styre en skriftlig kilde å styre etter.
3-års planen skal utarbeides av klubben i fellesskap. Målet er å gi alle medlemmene et større eierskap til det som skal skje i klubbens regi.
Planen skal gi en større mulighet til å oppfylle RI sine målsettinger, og den vil være et godt verktøy for planlegging, igangsetting, gjennomføring og oppfølging av prosjekter.
Planen skal være en intensjonsavtale, ikke bindende, og basert på årsmøtevedtak.
3-minutter var ved Ulf Jonsson, som reflekterte over de gjeldende straffeutmålingene for bruk av dopingmidler, og den ødeleggende virkningen som doping har på idretten og interessen for den.
10. august
Rotary-året 2016 startet med kaffemøte på Hovdetun den 10. august, og oppmøtet var bra til tross for at ikke alle hadde avsluttet ferien enda.
Bodil refererte fra den senere tids hendelser, og hun informerte oss om at Rotary har et nytt motto for i år; Rotary serving Humanity.
Deretter ble det en uformell runde rundt bordet, der det ble fortalt historier fra sommerens fisketurer.
Tre-minutter var ved Kjell Kongsengen, som tok for seg været i de Hundedagene vi nå er midt inne i. Denne perioden fra 23. august til 23. september er kjent for å påvirke lynnet til både folk og dyr, og ikke minst holdbarheten av melk og andre matvarer.